Muhtarlar Yeşilay’ın bağımlılık mücadelesine katıldı

28 Mart 2018

yesilay_muhtarlar_isbirligi

Yeşilay, toplumun kılcal damarlarına ulaşan muhtarları bağımlılıkla mücadelesine dahil etti. Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz: "İnsanlar mahallelerdeki her türlü olumsuzluklarda ilk olarak muhtarlara başvuruyor. O anlamda bağımlılıklarla ilgili muhtarlardaki bilincin artırılması çözüm sunabilme kapasitesini de artıracaktır."

Yeşilay ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Muhtarlıklar Müdürlüğü, muhtarlara bağımlılıklarla ilgili farkındalıklarını arttıracak 8 gün süren kapsamlı bir eğitim verdi. İBB'nin Sarıyer'de bulunan Marmaracık Gençlik Kamp Alanı'nda düzenlenen "Temel Bağımlılık Farkındalığı Eğitimi"ne 959 muhtar katıldı. İBB ev sahipliğinde gerçekleştirilen eğitimde her gün 100'ü aşkın muhtar, YEDAM'ın (Yeşilay Danışmanlık Merkezi) psikologları tarafından "Alkol Bağımlılığı, Madde Bağımlılığı, Tütün Bağımlılığı ve Teknoloji Bağımlılığı" alanlarında bilgilendirildi.

İBB'nin Sarıyer'de bulunan Marmaracık Gençlik Kamp Alanı'nda düzenlenen basın toplantısında Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Bulut, Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Saadet Kalyoncu, İBB Muhtarlıklar Daire Başkanı Bayram Ali Çakıroğlu, İBB Muhtarlıklar Müdür Yardımcısı Suna Üstüner katıldı.

Bağımlılıkla mücadele, terörle mücadeleye eş bir durumdur
Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, muhtarlara verilen Temel Bağımlılık Farkındalığı Eğitimi'ne ilişkin, "İnsanlar mahallelerdeki her türlü olumsuzluklarda ilk olarak muhtarlara başvuruyor. O anlamda muhtarlardaki bilincin artırılması çözüm sunabilme kapasitesini de artıracaktır." dedi.

Bağımlılıkla mücadelenin Türkiye'nin en önemli sorularından biri olduğunu dile getiren Yılmaz, "Bağımlılıkla mücadele, terörle mücadeleye eş bir durumdur. Bunlar söylem olarak çok güzel ama bağımlılıkla mücadelenin nasıl yapılacağı da önemli. Türkiye'de son 3 yıla kadar bu konuda önemli bir kaynak yoktu. Bağımlılıkla mücadelede kime hangi mesajın verileceğini bile bilmiyorduk." diye konuştu.

Yılmaz, yapılan çalışmalar sonrasında Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı'nın (TBM) ortaya çıktığını belirterek, bu eğitimlerin anaokulu, ilkokul, lise ve yetişkin versiyonları olduğunu ve TBM kapsamında 11 milyon öğrenciye yaş grubuna uygun olarak bağımlılık önleme eğitimleri verildiğini söyledi. Yılmaz programda yaptığı konuşmada; "Tasarlanan birçok başarılı projenin yerelde uygulanmaması büyük bir sorun oluşturuyor. Bu nedenle muhtarların projede yer alması çok önemli. Sahaya inmek ve topluma ulaşmak lazım. Bu çalışmayı her kesime yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Geçen senelerde 32 bin rehber öğretmeni eğittik. 3 günlük eğitime tabi tuttuk. Merkezden herhangi bir yerde bunu planlamak zor. Yeşilay olarak bağımlılıklarla ilgili mesajlarımızı en temel düzeyde mahalleye ve sokağa yaygınlaştırma açısından yaptığımız bu eğitimlerin amacı muhtarların farkındalık ve bilinç düzeyini arttırmak. Bu eğitim onları hem kendileri için sağlıklı yaşam tercihleri yapmaya yönlendirirken topluma da örnek olmalarını sağlayacak. Bir bağımlı kapısını çaldığında muhtar o bağımlıya nasıl yaklaşmalı? Bağımlıyla ve ailesiyle nasıl iletişim kurmalı? Bu kişileri nereye yönlendirmeli? Bir uyuşturucu satıcısı gördüğünde ne yapmalı, nereyi aramalı. Bu temel konularda bilgi eksikliklerini gidermeyi ve muhtarlarımızı güçlendirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Yeşilay ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Muhtarlıklar Müdürlüğü işbirliğinde yapılan Temel Bağımlılık Farkındalığı Eğitimiyle İstanbul'da görev yapan 959 muhtara, YEDAM'ın uzman psikologları tarafından İBB Sarıyer Marmaracık Gençlik Kamp alanında eğitim verildi. Eğitim sonunda muhtarlara katılım sertifikası verildi. Yeşilay, muhtarlık eğitimlerini Türkiye geneline yaygınlaştıracak.