BİRLİKTE AŞALIM

Tütün, alkol, madde, teknoloji, kumar bağımlılarına ve yakınlarına, ücretsiz psikolojik ve sosyal hizmet desteği veriyoruz. Siz de aramıza katılın.

ÜCRETSİZ RANDEVU İÇİN

Yeşilay Danışmanlık Merkezi Bülten - Haziran 2020

Bağımlılık ve tedavisi hakkında toplumda farkındalık ve bilinç oluşturmak, faaliyetlerimizi duyurmak ve daha fazla kişiye ulaşabilmek amacıyla sizler için YEDAM e-bülten Haziran sayısını hazırladık.

E-bülten .pdf dokümanını indirmek için tıklayınız...

Haziran ayı itibariyle merkezlerimizde yeniden hizmet vermeye başladık.

1 Haziran 2020 tarihi itibariyle Türkiye'nin dört bir yanında hizmet vermeye devam ettiğimiz 42 merkezimiz ile yüz yüze görüşmelerimizi yeniden başlatmış bulunmaktayız.

COVID-19 salgın hastalığı sonrası merkezlerimizde aldığımız önlemler ile hem uzmanlarımızın hem de danışanlarımızın sağlığını korumak adına aşağıdaki uygulamaları devam ettirmekteyiz:

  • Merkezlerin genel dezenfeksiyon işlemleri tamamlandıktan sonra danışan kabulüne başlanmıştır.
  • Merkezlerin girişinde güvenlik görevlileri tarafından gelenlerin ateş ölçümleri yapılmaktadır.
  • Merkezlerin girişinde, halkla ilişkiler alanında ve görüşme odalarında el dezenfektanı bulunmaktadır.
  • Klimalar kapalı tutulmaktadır.
  • Merkezlerdeki tüm çalışanların maske kullanma zorunluluğu vardır.
  • Danışanlarla birlikte ailelerinden en fazla 1 kişi merkeze gelmesi hakkında randevu öncesi bilgilendirme yapılmaktadır.
  • Her görüşme sonrası odalar havalandırılmaktadır.
  • Görüşmeler sosyal mesafeye uygun bir şekilde ve maskeli olarak yapılmaktadır.

Haziran ayı içerisinde Danışma Hattı'na gelen arama sayısı 13.448 olarak kaydedildi. Alkol-madde bağımlılığı konusunda destek almak için merkezlerimize;

  • İlk defa başvuran danışan sayısı: 551 
  • İlk defa başvuran aile sayısı: 189  
  • Takip edilen danışan sayısı: 577
  • Psikolojik destek görüşme sayısı: 2099
  • Sosyal hizmet görüşme sayısı: 605

BİL-YAY: YEDAM olarak bagımlılık ve tedavisi hakkında toplumu bilgilendirmek, merak edilen konulara değinmek istiyoruz.

Hepatit C Nedir?

Hepatit C virüsünün (HCV) bulaşmasıyla ortaya çıkan bir karaciğer hastalığıdır. Genellikle kan yoluyla bulaşmaktadır. Genellikle sarılık, halsizlik, iştahsızlık ve bulantı gibi şikâyetlerle başlayan bir hastalık seyri söz konusudur.

Hastalığın belirtileri bazı durumlarda hafif seyrederken, bazı durumlarda daha ağır ve kronik belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bazı hastalarda, Hepatit C virüsü, kişiye bulaştıktan sonraki ilk dönemde hemen belirti göstermeyebilir.  Hastaların yaklaşık yarısı, bu virüse sahip olduklarından haberdar olmadan virüsü taşımaktadırlar. Bu tür durumlarda, virüs kan tahlili yapılarak anlaşılır. Bazı hastalarda ise; karaciğeri etkileyerek kronik hastalığa dönüşebilmektedir. Tedavi edilmeyen hastalarda zaman içerisinde siroz ve karaciğer kanseri gelişebilmekte ve hastalar karaciğer nakline ihtiyaç duyabilmektedir.

Hepatit C Nasıl Bulaşır?

Hepatit C'nin bulaşma yollarına detaylı bir şekilde bakacak olursak;

  • Şırınga/enjeksiyon kullanımı yoluyla bulaşma: Hepatit C, damar yoluyla madde kullanımı olan kişilerde en yaygın görülen bulaşıcı hastalıktır. Birden fazla kişinin aynı şırıngayı kullanması ya da şırınga kullanımında uygun temizliğin yapılmaması sonucunda bu risk artmaktadır. Yapılan araştırmalar, sadece şırınga ve enjeksiyon değil diğer enjeksiyon gereçlerinin de (pamuk, ısıtıcı, temizlik gereçleri vb.) ortak kullanımında bu hastalığın bulaşma riskinin arttığını göstermektedir. Bu konudaki riski azaltmak için; ortak şırınga vb. gereçlerin kullanılmaması gerekmektedir. Bir kere bile olsa ortak kullanımda bulunan bir kişinin kan tahlili ile hastalığı test ettirmesi önemlidir.
  • Cinsel ilişki yoluyla bulaşma: Madde kullanımı nedeniyle, kişinin davranışları üzerindeki kontrolünün azalması hatta bazı durumlarda ortadan kalkması sebebiyle riskli durumlara daha açık hale gelmektedir. Kişiler, korunmasız cinsel ilişki sebebiyle de; cinsel yolla ve kan yoluyla bulaşan hastalıklara açık hale gelebilmektedir. Hepatit C virüsüne sahip birisiyle cinsel ilişki yaşanması sonucu bu virüsün bulaşma riski yüksektir. Böyle bir durumda kalan kişiler, kan tahlili yoluyla test yaptırmalıdır.
  • Doğum yoluyla bulaşma: Annenin Hepatit C virüsüne sahip olmasıyla birlikte doğum sürecinde, bebeğe de bu virüs bulaşabilmektedir. Hepatit C hastalığı olan gebelerin mutlaka tıbbi destek almaları gerekmektedir.
  • Dövme ve piercing yaptırırken: Steril olmayan dövme ve piercing uygulamalarında, kullanılan aletler sebebiyle Hepatit gibi hastalıkların bulaşma riski vardır.
  • Kan nakli yoluyla: Hepatit C virüsüne sahip bir kişinin kanı, nakil yoluyla başkasına iletilirse, hastalık bu şekilde bulaşabilmektedir. Bu hastalığa sahip kişilerin kan bağışlamaması gerekir.

Hepatit C ve Madde Kullanımı?

Yukarıda da belirtildiği üzere; Hepatit C'nin bulaşmasında farklı etkenler vardır ancak günümüzde, virüsün bulaşmasını en çok artıran sebeplerden birisi olarak, damar içi madde kullanımı gösterilmektedir. Bunda en büyük neden; madde kullanıcılarının grup halinde yaşamaları ve madde kullanım gereçlerinin ortak olması sebebiyle bulaşmanın daha hızlı olmasıdır.

Yapılan araştırmalarda, ülkemizde toplumun %0,5 - %1 aralığında Hepatit C görüldüğü saptanmıştır ancak bu oran madde kullanıcıları arasında %40'lara yükselmektedir. Bu oranlara baktığımızda, madde kullanımının; Hepatit C için en önemli risk faktörü olduğu anlaşılmaktadır.  

Ayrıca, madde kullanımı; kişilerin bağışıklık sistemi üzerine olumsuz etkisi olduğu için, zaman içerisinde kişiler, hastalıklara daha açık hale getirmektedir. Bağışıklık sisteminin zarar görmesi ise; Hepatit C gibi virüs kaynaklı hastalıklar bulaştığı takdirde, hastalığın belirtilerinin daha şiddetli olmasına sebep olmaktadır.