Yeşilay Danışmanlık Merkezi Bülten - Eylül 2019

1 Ekim 2019

Bağımlılık ve tedavisi hakkında toplumda farkındalık ve bilinç oluşturmak, faaliyetlerimizi duyurmak ve daha fazla kişiye ulaşabilmek amacıyla sizler için YEDAM e-bülten Eylül sayısını hazırladık.

E-bülten .pdf dokümanını indirmek için tıklayınız...

AĞUSTOS 2019'DA NELER YAPTIK?

  • 0392 444 79 75 numaralı danışma hattımız Kıbrıs özelinde hizmet vermeye başladı!
  • Kıbrıs YEDAM merkezimiz faaliyete geçti.
  • Merkezlerimizde çalışacak arkadaşlarımıza yönelik Temel ve İleri Eğitim Programlarımızı tamamladık.
  • Ümraniye YEDAM'da danışanlarımızla birlikte film izleme etkinliği gerçekleştirdik.
  • Türkiye'de bir ilk! Erzurum YEDAM'daki psikolog ve sosyal hizmet uzmanı arkadaşlarımız tahliyesi tamamlanmak üzere olan tutuklu ve hükümlülerle görüşmeler yapılması konusunda Açık ve Kapalı Cezaevleri ile protokol imzaladılar. Görüşmeler Eylül ayı itibariyle başlıyor!
  • Balıkesir üniversitesi tıp fakültesi öğrencilerine oyun bağımlılığı semineri gerçekleştirdik.

BİL-YAY: YEDAM olarak bagımlılık ve tedavisi hakkında toplumu bilgilendirmek, merak edilen konulara değinmek istiyoruz.

YEDAM, Bağımsız Kuşak Programı ile Bağımlı Bireylerin Çocuklarına Destek Olmayı Hedefliyor.

Bağımlılık bir aile hastalığıdır. Alkol veya madde bağımlılığı sadece kullanan bireyi değil; bireyle beraber yaşayan herkesi, özellikle de çocukları etkilemektedir. Bağımlılığın olduğu evlerdeki çocuklar yaşananlardan kendilerini sorumlu tutabilir, suçluluk hissedebilir, ilişki kurmakta zorlanabilir ve ilerleyen yıllarda alkol-madde kullanım riski ile karşı karşıya kalabilirler.

Bağımlılığın genetik olarak aktarıldığı bilinmektedir. Yapılan araştırmalar, alkol-madde bağımlılığı olan bireylerin çocuklarında bağımlılık gelişme riskinin daha fazla olduğunu göstermektedir. Genetik yatkınlığın yanı sıra; çocukların ebeveynlerinin davranışlarını model almaları, riski artıran diğer bir faktördür. Model alarak öğrenen çocuk, ebeveynlerinin davranışlarını taklit eder. Ayrıca, bağımlılığın olduğu evlerde kronik çatışmaların yaşanması, huzursuz ev ortamı, çoğunlukla olumsuz duyguların dile getirilmesi, zayıflayan aile bağları da çocuğun ruhsal sorunlar yaşamasına yol açarak alkol-madde kullanma riskini artırmaktadır.

Bağımsız Kuşak Programı (BAK); bağımlılığın olduğu ailelerindeki çocukları bekleyen tehlikeler ve bu tehlikelere yönelik yapılması gerekenlerin yer aldığı ebeveynlere yönelik bir destek programıdır.

Yedam; BAK programı kapsamında aileye kazandırılacak bilinç ve farkındalık sayesinde çocukların hem alkol-madde kullanımından uzak durmalarını, hem de ruhsal anlamda sağlıklı bireyler olarak yetişmelerini hedefliyor.