YEDAM Atölye ile topluma kazandırılacak her bireyimizin bir altın bileziği olacak
14 Şubat 2018
Kişinin topluma en iyi şekilde katılımını hedefleyen YEDAM modelinin meslekle terapi adımı olan YEDAM Atölye'nin ilk merkezi Unkapanı'nda açıldı. Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk'ün ev sahipliğindeki açılış törenine Elginkan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen, ünlü şef Gürkan Şef ve milli sporcu Çağan Atakan Arslan katıldı. Açılışın ardından Gürkan Şef ve Çağan Atakan Arslan, sergiledikleri performans ile YEDAM Atölye'ye katkılarını sürdüreceklerini paylaştılar. Alkol ve madde bağımlılığı tedavisinde belli bir aşamaya gelmiş veya tedavisi tamamlanmış bireylere bütüncül bir sosyal hizmet desteği vererek yaşamın tüm alanlarında etkin duruma gelmelerini amaçlayan YEDAM (Yeşilay Dayanışma Merkezi) Atölye'nin ilk merkezi, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle İstanbul Unkapanı'nda kapılarını hizmete açtı. Elginkan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen, ünlü şef Gürkan Şef ve milli sporcu Çağan Atakan Arslan da açılışa katılan isimler arasında yer aldı.
Törende konuşan Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, YEDAM Atölye ile temel amacın, hedef kitleyi topluma kazandırırken meslek sahibi olmasını sağlamak ve bu süreci ailesi ile birlikte geçirmesine olanak tanımak olduğunu belirtti: "Aile, birey ve toplumu merkezine alan model, yüzyıllardır kültürümüzde yer etmiş ‘Ahilik' yaklaşımı ile çerçevelendirilmiştir. Kardeşlik anlamına gelen Ahilik geleneğinde, çırak ustasından hem mesleki becerileri hem de meslek ahlâkını ve ‘iyi insan' olmayı öğrenir. YEDAM Atölye'de de birey rehabilitasyon sürecinde bir meslek icra edecek, ahiliğin ana temeli olan mesleki eğitim formasyonunu almaya başlayacak. Bu esnada birey topluluk içerisinde yaşayarak, kendi davranışlarını düzeltme ve geliştirme fırsatı da yakalayacaktır. Merkez içerisinde başlayan bu mesleki eğitim, kişinin rehabilitasyon süreci sonrasında gireceği iş yerindeki usta-çırak ilişkisi ile devam edecek. YEDAM Atölye'yi yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu yolda destekçimiz olan tüm gönüllülerimize teşekkür ediyoruz."
YEDAM Atölye çözümü ile bireylerin topluma dahil edilmesinin çok kıymetli olduğunu, Yeşilay'ın da çok önemli bir değer olduğunu paylaşan Elginkan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen, "Gelecek nesillerin eğitim faaliyetlerine destek olmak ve bilim kültüre katkı sağlamak en önemli görevlerimiz arasında yer alıyor. YEDAM Atölye çalışmalarına verdiğimiz, vereceğimiz katkıdan dolayı oldukça memnunuz" dedi.
Konuşmaların ardından Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Öztürk, katkılarından dolayı; Elginkan Vakfı adına Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen'e, Albaraka Türk Katılım Bankası adına Stratejik Planlama Müdürü Osman Çelebi'ye ve Decathlon Türkiye adına Proje Sorumlusu Hilal Yılmaz'a teşekkür plaketi takdim etti.
Atölye çalışmaları ile altın bilezik
Gastronomi, spor, grafik tasarım ve oyuncak alanında atölye faaliyetleri gerçekleştirilecek YEDAM Atölye'den yüz yüze psikososyal tedavi süreci devam eden veya tedavi aşamasında YEDAM Atölye'ye yönlendirilmiş 16 yaş ve üzeri bireyler, aileleri ve birinci dereceden yakınları faydalanabilecek.
Madde bağımlılığı rehabilitasyonu için müfredatın ana kalemleri meslekle terapi, psikoterapi, aile etkileşimi, değerler eğitimi, hobi ve spor olarak belirlenirken; uzman isimler tarafından günlük olarak hazırlanan çalışma programları ile hem beceri geliştirme eğitimleri sağlanacak hem de bireyin toplulukla ilgisini ve topluluğa bağlılığı güçlendirilecek.
YEDAM Atölye Uygulama Yöntemleri
Bağımlılıkla mücadelenin sosyal hizmet ayağını oluşturma hedefiyle kurulan YEDAM Atölye, dört ayaklı uygulama yöntemine sahip:
- Sosyal Hizmet Sistematiği ve Modelleme: YEDAM Atölye, YEDAM kapsamında verilen sosyal hizmet desteğinin tamamlayıcısı olarak kurulmuştur. Proje ile atölyenin modellemesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması, sistem içerisine dahil edilmiştir.
- YEDAM Soft Entegrasyonu: YEDAM' da alkol ve madde bağımlısı bireylerin iyileşme durumları YEDAM Soft programı ile izlenmektedir. Bu sistemle, danışanların atölye süreçleri de psikologlar tarafından takip edilmesi sağlanarak sürecin doğru yöntemlerle değerlendirilmesi kolaylaşmaktadır.
- Kısa Erimli Müdahale Programı: YEDAM' a başvuran alkol ve madde bağımlısı bireylerin risk düzeylerine yönelik uygun psikososyal müdahale programlarının uygulanmasının ardından, YEDAM Atölye aşamasına geçişi sağlanmaktadır.
- Yaşam Becerileri – Atölye Çalışmaları: Hobi, kültür, sanat, spor gibi uğraşların/faaliyetlerin stresi azaltma etkisinin yanında; duygusal açıdan kendini ifade etme, maddeye ihtiyaç duymadan duyguları ile başa çıkma ve oto kontrolü sağlamayı benimsettiği ve öğrettiği gözlemlenmiştir. YEDAM Atölye' de yer alan tüm atölye çalışmaları da yaşam becerilerini kazandırmaya yöneliktir.