Yeşilay Danışmanlık Merkezi Bülten - Kasım 2019

6 Aralık 2019

Bağımlılık ve tedavisi hakkında toplumda farkındalık ve bilinç oluşturmak, faaliyetlerimizi duyurmak ve daha fazla kişiye ulaşabilmek amacıyla sizler için YEDAM e-bülten Kasım sayısını hazırladık.

E-bülten .pdf dokümanını indirmek için tıklayınız...

EKİM 2019'DA NELER YAPTIK?
Merkezlerimizde alkol ve madde bağımlısı kişilere ve ailelerine sağladığımız danışmanlık hizmetlerine ek olarak;

Tüm Türkiye'deki YEDAM çalışanları ile 12-14 Ekim tarihlerinde İzmir'de düzenlenen YEDAM Sempozyumunda buluştuk. Bağımlılıkla mücadelede yeni yöntemler, güncel gelişmeler uzmanlar tarafından aktarıldı. 
 

  • Yeşilay Danışmanlık Merkezleri'nde Sigara, Teknoloji ve Kumar Bağımlılığı için danışmanlık hizmeti vermeye başladık. 
  • YEDAM'a başvuru yaşı 12'ye indi. Alkol ve madde bağımlılığı tedavisi için başvuran çocuk ve ergenlere de YEDAM'dan psikososyal destek vermeye başladık.
  • YEDAM verileri ile hazırlanan "A Follow- up Study: The Effects of Traumatic Life Events and PTSD Risk on Addiction Recovery Process" başlıklı poster ile Portekiz'de gerçekleşen "Lisbon Addictions 2019" kongresine katılım sağladık.
  • Muğla Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndaki 130 kişiye YEDAM tanıtımı gerçekleştirdik.
     

BİL-YAY: YEDAM olarak bağımlılık ve tedavisi hakkında toplumu bilgilendirmek, merak edilen konulara değinmek istiyoruz. 


SİGARA VE TÜTÜN BAĞIMLILIĞI

Tütün bağımlılığı, kişinin içinde tütün barındıran ürünleri o ürüne bağımlı olacak miktarda/sürede tüketmesidir. İçinde tütün barındıran ürünler; nargile, sigara, e-sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri olarak sayılabilmektedir. 

Kişiler içerisinde tütün barındıran tüm bu ürünlere bağımlılık geliştirebilmektedir. Günümüzde bu ürünlerden en çok tercih edilen ürün sigaradır. Dolayısıyla en sık rastlanan tütün bağımlılığı da sigara bağımlılığıdır. Tütün ürünleri içlerinde 4000'den fazla kimyasal maddeyi bulundurmaktadır. Tütün ürünlerinin içerisindeki nikotin bağımlılığa sebep olan maddedir. 

TÜTÜN BAĞIMLILIĞINDA SIK SORULAN SORULAR

Tanıdığım biri 90 yaşına kadar sigara içti ama hiç sorun olmadı. Sigaranın zararlı olduğuna emin misiniz?
■  Sigara 4000'den fazla kimyasal madde içeren bir üründür ve içen ve/veya dumanına maruz kalan herkesin sağlığına zarar veren bir maddedir. Elbette ki sigaranın zararlı etkisinin ortaya çıkması içen kişinin biyolojik değişkenlerine göre değişmektedir. Herkes bu etkiyle örnekteki gibi ileriki yaşlarda karşılaşmayabilir, daha erken yaşlarda bu etkiyi deneyimleyip sağlık sorunları ile baş etmek zorunda kalabilir.

Sigara yerine nargile kullanmak sağlıklı mıdır?
■  Hayır. Nargile de tıpkı sigara gibi içerisinde kanserojen ve zehirli maddeler bulundurmaktadır. Bir nargile içiminde alınan nikotin miktarı, bir sigaradan alınan nikotin miktarının %70 fazlasıdır. Ayrıca 1 saatlik bir nargile içiminin ortalama 50 sigaraya denk olduğu düşünülmektedir.

Sigarayı ilaçla bırakabilir miyiz?
■  Evet. Özellikle yüksek şiddetli bağımlılıklarda farmakolojik tedaviler sigarayı bırakmada önemli bir yer kaplamaktadır. 

Ben içime çekmiyorum yine de sigara zararlı mı?
■  Evet. Araştırmalar gösteriyor ki sadece sigara dumanına maruz kalmak da sigarayı doğrudan içmek kadar sağlığa zararlıdır.

Sigarayı bırakmak için nerelerden destek alabilirim?
■  Sigarayı bırakmak için; ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı, Göğüs Hastalıkları, Psikiyatri uzmanlarından, aile hekimlerinden, hastanelerin halk sağlığı merkezlerinden ve YEDAM'dan destek alabilirsiniz.